Optimera dina matkostnader

Alla behöver vi ju äta. Och vanligtvis är det ganska stor del av budgeten som går till just mat. Lika naturligt borde det också vara att man försöker optimera sina matkostnader - få ner dem så mycket som det går men ändå upprätthålla de krav på kvalitet och dylikt som man har.

Obs: Inlägget innehåller affiliatelänkar

Här är 5 tips som jag tycker att du ska ta till dig

1. Högre pris behöver inte betyda bättre kvalitet!
I många fall tillverkas produkterna i samma produktionslinor, men sedan sätts en annan etikett på den dyrare varianten och säljs för dubbla priset. Att segmentera sina kunder på det här sättet är väldigt smart från företagen. Se till att du inte går på detta knep. Våga testa lågprisprodukterna!

2. Storhandla generellt. Men småhandla också!
Har du många butiker i närheten av där du rör dig? Utnyttja butikernas priserbjudanden! Jag personligen har hemköp/coop/ica supermarket i närheten. Varje vecka ser jag till att gå igenom deras reklamblad och se om det inte finns något av värde där. I övrigt storhandlar jag på Lidl eller Willys. Samt gör kompletterande köp hos grymma Matsmart.se. Rekommenderar att gå in och kika på deras hemsida via bilden nedanför om du vill spara en slant.3. Lär dig referenspriser på dina vanligaste varor!
Se till att kunna utantill vad som är ett bra pris. Vet du inte det är det lätt att låta dig luras av stora röda prislappar. Se till också att du tittar på jämförelsepriset per mängdenhet, och inte totalbeloppet. Några av mina vanligaste varor är nötfärs som jag gillar att köpa för 45 kr/kg, fryst kycklingfilé för runt 40 kr/kg, och laxfilé för runt 130 kr/kg.

4. För guds skull. Ta med dig matlåda till jobbet.
Du har förmodligen hört det tusen gånger vid det här laget. Men ta med det. Slarva inte. Värdet att ha matlåda med sig över en 30års-period är över 2 miljoner kronor - givet att du istället investerar pengarna du sparar och får ca 8% avkastning. 2 miljoner!

5. Var inte rädd för att bunkra!
Ser du något du gillar med ett bra pris? Köp mycket av den varan! Var noga med att kolla hållbarheten bara.