MITT EXCELARK

Innan du läser vidare - jag kommer att distribuera excelarket via det första utskicket av mitt nyhetsbrev, som kommer under nästa vecka! Så om du vill ha en kopia, se till att registrera din mailadress på mitt nyhetsbrev. Du hittar den här på www.spargurun.com under fliken "HEM" och scrolla lite nedåt.

ATT FÖLJA UPP SIN EKONOMI är verkligen superviktigt. Dels är det motiverande att se sina framsteg. Dels ger det dig kunskap och insikter som gör att du kan ta din ekonomi till nästa nivå. Jag använder mig av ett excelark, som jag byggt upp för att passa just mig, för att göra den här uppföljningen. Excelarket är uppdelat i 4 olika flikar.

KAPITAL
Här följer jag upp hur mitt egna kapital/förmögenhet ser ut. Jag uppdaterar den vanligtvis en gång i slutet av varje månad. Här finns även en beräkning hur mina passiva intäkter kommer se ut framöver.

kapitalPNG
Jag personligen har valt att dela upp mitt kapital i 4 olika segment. Portfölj, fastighet (mitt boende), övrigt, och kortsiktigt.

BUDGET
I flik nummer 2 finns en uppskattning hur mina kostnader ser ut på månadsbasis. En nulägesbild kan man säga. Jag använder inte budgeten som en begränsning, utan egentligen bara för att hålla koll. Detta blir egentligen endast en teoretisk beräkning, det är desto mer intressant att hålla koll på hur utfallet av kostnader och intäkter ser ut. Detta gör jag i nästa flik.

budgetPNG

MÅNADSUPPFÖLJNING
Här följer jag upp och registrerar alla mina kostnader på månadsbasis, uppdelat på några utvalda kategorier. Jag registrerar här även mitt egna kapital (från flik "KAPITAL") i slutet av varje månad för att kunna se tillbaka på utvecklingen. Intäkterna följer jag upp på årsbasis, mycket eftersom att skattesatsen inte bestäms förrän just i slutet av varje år. Som ni ser i bilden har jag gjort detta kontinuerligt ända sedan år 2013. Jag har en gedigen historik att se tillbaka på. Jag gör i denna flik även en prognos för hur framtiden kommer att se ut (också med hjälp av budgeten).
mnadPNGNi som inte har koll på det: Missa inte att det går att "plussa upp" i sidkanten för att se mer innehåll.

Registrera er på nyhetsbrevet på startsidan så får ni en kopia av filen, så kan ni själva klicka runt och se om det finns något ni kan ha användning av här.