Hur använder jag min budget?

Det verkar finnas lite olika åsikter kring det här med budget, och många tycker att det nästan är lite negativt betonat. Man vill inte ha såna begränsningar som en budget innebär.

1PNG

Jag själv är en stor förespråkare av att ha en budget för att se ungefär vart kostnaderna tar vägen varje månad. Och som jag ser det finns det lite olika sätt man kan använda en budget på. Det gäller bara att hitta den som passar dig.

  1. Som ett absolut tak. Om utgifterna börjar rinna iväg måste jag kompensera det genom att dra ned på något. Budgeten ska hållas till i princip varje pris, även om det innebär att man sista veckan på månaden får leva på vatten och knäckebröd. Bra för den som sitter i ekonomisk knipa och/eller behöver kraftiga tyglar.
  2. Som ett flytande tak. Man följer upp sina kostnader mot budgeten. Grämer sig lite att det gick över, och analyserar hur man ska kunna dra ned kostnaderna framöver för att kunna hålla budgeten. Men om budgeten spräcks en månad är det inte hela världen.
  3. Som en prognos. För den som gillar att hålla koll på ungefär hur mycket man lägger på respektive kostnadspost, men man bryr sig inte nämnvärt om kostnaderna överstiger budgeten. Den här metoden kräver att man kommit längre i sitt kostnadsmedvetna mindset och eventuellt även i sin privatekonomiska resa. Att man (i princip) enbart lägger sina pengar på saker som är värdeskapande. För, let's face it, lägger man sina pengar på sådant som ger en mervärde är det ju pengar som är värda att spendera.
Jag själv använder mig av metod nummer 3 för min budget. Jag stämmer egentligen aldrig av hur mitt kostnadsutfall står sig gentemot budget. Jag gör det eventuellt per årsbasis, för att kunna skapa en ny budget för kommande år.

Så, ha en budget! Det är bra. Det ger dig kontroll. Och det kommer att hjälpa dig förbättra din privatekonomi


Ni som har registrerat er på mitt månadsbrev har redan fått excelarket med min budget, med min layout. Men för er som inte gjort det än men som är intresserade finns det fortfarande tid. Jag kommer att göra ett sista utskick av månadsbrevet på söndag. Ni registrerar er på startsidan här på www.spargurun.com