Håll koll på fondavgiften!

Fonder är ett riktigt bra alternativ för de som inte orkar eller vill sätta sig in i processen att direkthandla aktier. Och även för oss lite mer erfarna är fonder ett superbra alternativ för att på ett snabbt sätt sprida riskerna i portföljen, i och med att fonder oftast består av ett antal olika värdepapper! Fonder är med andra ord något som är intressant för de allra flesta.


Nackdelen med fonder
Som jag ser det finns det en betydande nackdel med fonder, och speciellt då de som är aktivt förvaltade. De har ofta en avgift. Ibland en rätt hög sådan uppåt 2% av det insatta kapitalet. I starten av sin investeringskarriär gör kanske inte den här avgiften så mycket. 2% av säg 10.000 kr är ju ändå bara 200 spänn. Men jag förusätter att ditt mål är betydligt högre än 10.000 kronor långsiktigt. När du når 5 miljoner motsvarar 2% 100.000 kr i avgift. Per år! Kolla bilden nedan så märker du hur en till synes liten avgiftsskillnad blir stora belopp i framtiden.


94688133_615527209035456_1909402207644549120_npngSom ni ser avviker den gröna kurvan nästan inte alls i början, men allt eftersom börjar skillnaden synas. Och rätt var det är så är skillnaden alltså en halv miljon kronor.

Slutsats: Håll koll på avgiften. Den påverkar mycket.


Men ska man då helt enkelt köpa den billigaste fonden man hittar?
Nja, det här kanske inte heller är en bra strategi. Vissa fondförvaltare (de som hanterar dina pengar som du satt in i fonden) är ju faktiskt väldigt duktiga och kan ordna rätt höga avkastningar åt dig. Det bästa vore om du kunde få den där favoritfonden du har, men till ett billigare pris.


Här kommer SAVR in i bilden. Jag gillar deras tjänst där de prispressat kvalitetsfonder som många småsparare gillar rejält! Hur de kan göra det? Ja, de kapar helt enkelt sina vinstmarginaler och ger tillbaka mer till oss kunder istället. Rätt schysst, tycker jag.


Kort til hjemmeside 201x129png


De har ett stort utbud av fonder så gå in och kika om din favorit finns där. Finns den så ser du med stor sannolikhet att du kan spara ett antal tiondels procentenheter genom att byta till SAVR. Jag själv äger ju mest Aktier och inte så mycket fonder, men jag har en liten del i småbolagsfonder som jag gradvis fasar över till SAVR.Skaffa SAVR du också via denna LÄNKDISCLAIMER
Observera att länken till SAVR är av typen affiliate, där jag får en liten ersättning per registrerad kund. Jag är noga med mina urval av samarbetspartners, och SAVR är en tjänst jag ärligt kan stå bakom och hade gjort det även om jag inte fått betalt för det. Jag har själv ett konto hos SAVR.